За нас

За нас

Детска градина „Буратино“ се намира в град Божурище, област Софийска.

На 7. 09. 1968 година официално отваря врати. Вече 50 години първото детско заведение е пазител на традиции и ценности, но и последовател на новостите в образованието. Безброй много са успехите на децата и екипите, работели през половин вековното съществуване на детската градина.

Тя е светъл и уютен дом, в който се разгръщат всички детски интереси, мечти, възможности и таланти от висококвалифициран педагогически екип с директор      г-жа П. Котупанова.

В центъра на нашата работа стои детето със своите потребности и възможности. Подготовката, която получават децата им осигурява един добър старт за по нататъчното им развитие. Това е смисълът на целенасочената и ежедневна работа на целия колектив. Показателен е факта, че нашите деца продължават образованието си в най – търсените и елитни училища.

Детска градина „Буратино“ работи по програма одобрена от МОН - „Моливко“.

Учебно – възпитателната работа е съобразена с държавните образователни изисквания за предучилищното възпитание и подготовката на децата за училище. Осъществява се чрез образователните направления: Български език и литература, математика, запознаване с околния свят, изобразително изкуство, физическа култура и музика. Предлагаме на нашите деца по интересен и достъпен начин на обучение чрез интегративна дъска и софтуерен продукт, одобрен от министерството на образованието.

Допълнителни педагогически услуги:

  • Засилено изучаване на английски език
  • Спортни танци
  • Народни танци
  • Плуване
  • Керамика
  • Футбол
  • Карате
  • Ски училище
  • Логопед

Празниците са особено значими за ДГ „Буратино“. Децата с радост и удоволствие участват в тържества, мероприятия и развлечения. Всички заедно се потапяме в празничната атмосфера на българските традиции и обичаи – Коледа, Баба Марта, Великден, 1 – ви юни, първия учебен ден и други.

Децата от всички групи подготвят и представят тържество пред родителите.

С богатата си и уютна материална база, детска градина „Буратино“ е приказен дом за нашите деца. Създадени са отлични условия за пълноценно детство, равен старт на всяко дете, емоционално благополучие и целенасочена педагогическа подготовка за успешна реализация в училище.

Детска градина „Буратино“ предлага нова съвременна и съобразена с възрастта на децата материална база. Всяка група разполага с гардеробна, занималня, спалня и санитарно помещение. Занималните и спалните са обзаведени съобразно потребностите и възрастта на децата -  светли тонове, ниски мебели и безопасни играчки.

Обзавеждането е ново и модерно. В занималните са оформени кътове за игра, места за хранене и учебна дейност. За радост на децата през летните дни в двора на детската градина играят на воля, на новопостроените и оборудвани детски площадки и детски съоръжения.

Предстои постъпване на детето Ви в детска градина! Какво Ви очаква?
Малко са децата, които не срещат никакви проблеми при постъпването им в детската градина. И най-общителното  дете  е малко уплашено, когато за пръв път се озове сред непознати хора. Родителите трябва да бъдат подготвени за реакциите на малкото дете и да ги посрещнат спокойно и твърдо. Подгответе се за не много приятно “представление”, което детето Ви ще  поднесе, ако не първите дни, то след два или три дни. Почти във  всички случаи ще има плач и трудна раздяла. Родителят е необходимо вътре в себе си да бъде уверен в правилността на решението си детето да посещава детска градина, ако не си дава сметка, че това са нормални реакции, той само ще затрудни процеса на адаптация. С вашето притеснение и неувереност, Вие  подавате сигнали на детето, че има за какво да се тревожи.

Добре ще е да съкратите ритуала на раздялата.
С нищо няма да помогнете на детето си, ако дълго го успокоявате, притискате до себе си за последна целувка и обещавате да го вземете първо. Нормалната адаптация на детето към детската градина продължава от една седмица, до един месец. От  решителността на родителите зависи този период да бъде кратък или продължителен.

Как да улесним раздялата  с детето?
Докато го подготвяте за детска градина му говорете какви занимания и забавления го очакват  с децата. Предложете му да си вземе любима играчка, книжка или любим предмет.
Разговорите в тази посока трябва да започнат доста преди постъпване  му. Заведете го в градината, която ще посещава, запознайте го с учителите, с децата, оставете го да постои при тях макар и отстрани.
След като знаете, че раздялата сутрин е трудна, създайте си  “ритуал” за сбогуване - една въздушна целувка,  бърза прегръдка, помахване с ръка през прозореца. Постарайте се раздялата да бъде кратка и бърза.
Когато взимате детето от детска градина бъдете много  внимателни. Добре е то да почувства, че сте очаквали този момент.  Погалете го, целунете го, похвалете го. Покажете, че го обичате.
За щастие, не всички деца преживяват тежко тръгването на детска градина. По лесно се адаптират тези, които не са единствени в семейството. Сравнително бързо се адаптират и децата на работещи родители, лишени от привилегията да имат баба и дядо до тях. Най-лесно се адаптират децата,  когато родителите се държат с тях, като с равноправни.
Все пак, детската градина е един необходим етап от развитието на детето. Така то навлиза по лесно в обществото на своите връстници и социалния свят. Това го прави подготвено за училище и живота.